Skip to main content

2019. március 28. - 2019. május 4.

• • • • •

A Várfok Project Room következő kiállításán ismételten egy fiatal tehetség, Gaál Kata mutatkozik be. Iskolapélda című egyéni tárlatán a látogatók a művész legújabb munkáiból tekinthetnek meg egy izgalmas válogatást.

Gaál Kata (1984, Budapest) 2017-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán; még ebben az évben elnyerte a III. Óbudai Képzőművészeti Tárlat fődíját. Munkáival sokak figyelmét felkeltette, az Élesdi Művésztelep és a Budapest Art Mentor tagjaként már számos csoportos és több egyéni kiállításon is szerepeltek alkotásai. A közönség találkozhatott vele többek között a budapesti Műcsarnokban, az Art Market Budapesten, a Miskolci Galériában vagy legutóbb az YBL Budai Kreatív Ház Felfedezők című tárlatán.

Gaál kísérletező, autonóm szemléletmódú alkotó, aki fiatal kora ellenére jellegzetes képi világot alakított ki. Sajátos kollázs- és montázstechnikájával a legkülönbözőbb anyagokat (pl. viasz, fa, szövetdarabok) építi be aprólékosan kidolgozott alkotásaiba. Részletgazdag, reliefszerű felületeket hoz létre nagyméretű fatábláin, amikre legújabb alkotásain LED fényeket, plüssállatot és egy játszótéri hintaló-formát is ráapplikált.

Munkáit legtöbbször saját tapasztalatai ihletik, így műveiben aktuális, mindenkit érintő kérdésekkel foglalkozik. Legújabban fontos témaként jelenik meg a társadalmi és nemi szerepek változásaival összefüggő sztereotípiák világa, azon belül is a nők helyzetének vizsgálata, a párkapcsolati viszonyok, öltözködés, érvényesülés vagy éppen a gyerekvállalás kérdéskörét járva körül. Gaál egyszerű hétköznapi jelenetekkel vagy éppen szimbolikus retró csúszdákkal és mobiltelefonjainkat nyomkodó anyukák jelképes alakjaival fogalmaz meg társadalomkritikát.

KIÁLLÍTOTT MŰVEK:

Gaál Kata: Dating in Cyberspace
GAÁL KATA

Dating in Cyberspace
2019 - 117x84 cm
vegyes technika, fatábla
magántulajdonban

július 22, 2020
Gaál Kata: Insta Control
GAÁL KATA

Insta Control
2019 - 116x183 cm
fa, textil, gombostű, grafit, viasz, led
magántulajdonban

szeptember 2, 2019
Gaál Kata: Keresve sem találunk
GAÁL KATA

Keresve sem találunk? II.
2018 - 154x93 cm
fa, textil, fólia, tű
magántulajdonban

szeptember 2, 2019
Gaal Kata_Protective ground
GAÁL KATA

Protective Grund
2019 - 96x156 cm
fa, textil, buborékfólia, tű
magántulajdonban

szeptember 2, 2019
Gaál Kata: Small prisoners
GAÁL KATA

Small Prisoners
2019 - 80x120 cm
fa, textil, tű
magántulajdonban

február 7, 2020
Gaál Kata: The Schoolbag Is Heavy
GAÁL KATA

The Schoolbag is Heavy
2019 - 83x126 cm
fa, textil, tű
A Várfok Galériában

szeptember 2, 2019

ESEMÉNY GALÉRIA

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok