Skip to main content
Hírek 2017

Győrffy László kiállítása a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

Győrffy László: Privát biológia
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Budapest
2017. október 13. – november 14.

Privát Biológia címmel látható Győrffy László kiállítása a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, 2017.10.13. – 11. 14. között.

Győrffy László képzőművész az egyetem elvégzése után érdeklődni kezdett a képzőművészeten kívüli ábrázolások iránt: orvosi- és magyarázó ábrák, diagramok, amelyek leegyszerűsítve és egzakt módon jelenítik meg valaminek a szerkezetét. Saját munkái szándékosan aláaknázzák azt a pozitivizmust, melyet ezek az ábrák rejtenek: a felvilágosodás egyik nagy vállalkozása az anatómia tudománya volt, amelyet az az elv vezérelt, ha kiismerjük az emberi testet, megismerhetjük az emberi lelket is – egy felsőbbrendű racionális cél érdekében.
Győrffy érdeklődése középpontjában éppen a transzgresszió, azaz a határsértés gesztusa, társadalmunk alapjait meghatározó kettősségek (Én/Másik, élő/halott, külső/belső, természetes/mesterséges) határainak átlépése áll, mely által megkérdőjeleződhet a test egysége és a lélek transzcendenciája – ily módon számára egy mű létrehozása nem csak teremtő munka, de épp annyira destruktív aktus is.
„Aki Győrffy László művészetével szembesül, annak le kell mondania arról a humanista alaptételről, miszerint „otthon vagyunk” a világban. Az alkotások ehelyett a kiszolgáltatottság antropológiáját teszik meg az emberi létezés alapjává, hiszen sohasem tudhatjuk előre, hogy holnap milyen formában, milyen mutációban szembesülünk saját idegenségünkkel.”
Nemes Z. Márió

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok