Skip to main content
Kiállítás Várfok 2016

Hollós Ádám: Diszkomfort

Hollós Ádám: Diszkomfort - kiállítási enteriőr, 2016.

A kiállítás 2016. október 20. és 2016. november 19. között tart nyitva, kedd-szombat 11 és 18 óra között ingyenesen látogatható.

• • • • •

Hollós Ádám (1984, Budapest) 2011-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán és már ugyanebben az évben közvetlen kapcsolatba került a Várfok Galériával, annak Spiritusz szekciója által.

Hollós Ádám festményei megtörtént eseményeket ábrázolnak. A városi élet hétköznapjaiból kiragadott pillanatképek átértelmezve jelennek meg: Hollós analizálja, szétbontja, majd másfajta minőségben újra összerakja a jeleneteket. Az így létrehozott sűrített képkockák kérdéseket fogalmaznak meg a néző, a társadalom irányában. Legújabb munkáiban ezek a felvetések a diszkomfort érzetére utalnak, olyan jelentekkel találkozhatunk, amik látványa ösztönös asszociációt indít el bennünk, és emlékképek sorát idézik elő.

Hollós Ádám saját bevallása szerint újabban a lila szín bűvkörébe került és ezzel egyidejűleg előszeretettel használ neon árnyalatokat a leütött földszínek mellé, ezzel is kontrasztot teremtve a kép belső közegében.

A feszültségkeltés gondolata nemcsak Hollós Ádám új műveit határozza meg, hanem a 2010 óta jelenlevő jellegzetes, sajátos technikáját is. Az elsőre figurálisnak tűnő alakok valójában apró, non figuratív színkezelések együtthatásai, a formákat egységekre redukálja. A történetet tekinti lényegesnek. Ezzel párhuzamosan a kész műben az alkotói folyamat rétegei is felsejlenek, ahogyan Hollós újabb és újabb expresszív technikákat keres a felületek kidolgozására. Vaskos fatáblákon megjelenő alkotásainak anyaghasználata a régi nagy mesterek munkáinak kézműves jellegét visszhangozzák, ez a momentum különösen fontos, hiszen a képek anyagi valósága számára meghatározó.

ESEMÉNY GALÉRIA

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok