Skip to main content
Hírek 2017

Jovanovics Tamás: Dévaj Geometria

Jovanovics Tamás: Dévaj Geometria
Három Hét Galéria, Budapest (H)
2017. november 4-24.

Dévaj Geometria. Jovanovics Tamás kiállítása, Három Hét Galéria, kurátor: Maurer Dóra.

Megnyitó: november 3, Péntek 19.00, Bartók Béla út 37, Budapest XI., megnyitja Fitz Péter.

Látogatható november 4. és 24. között, hétfő-péntek 11.00-15.00, szombat 12.00-18.00.

Jovanovics Tamás festészetének geometriáját eddig inkább minimalistának nevezhettük: horizontális, vertikális, diagonális egyenes, töretlen vonalak. Ugyanakkor festészete sosem volt tisztán, a szó művészettörténeti értelmében minimalista, a színek alkalmazása ahhoz túl szabados volt. Ez a kettősség, a formai minimalizmus és a színbeli expresszionizmus most új színtre lépett. Az alapformák és a kompozíciók maradtak többnyire minimál, de a zabolátlan szín-kezelés a minimalista struktúrákat szinte kaotikussá teszi. Bár a festményeknek van matematikai, struktúrális rendje, de ezt a színek tobzódása és dinamizmusa szinte a háttérbe tolja és nézője válogatja, ki látja meg inkább a rendet és ki inkább a káoszt. Hosszabb szemlélés esetén jó eséllyel az érzetek folyamatosan
​oszcillálnak, a rend helyett káoszt látunk, vagy épp a káosz válik át renddé​. ​De bármely irányba is vigye el a nézőt a percepciója, a kiállítás képei egyféle anti-komoly, vidám, dévaj geometriai játékosságot képviselnek, ennyi talán bizonyos.

A geometrikus alapokon alkotó művészek egy csoportja által alapított OSAS (Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület) tavaly decemberben hívta meg tagjai közé Jovanovics Tamást. A Három Hét Galéria, mint az OSAS szatellit-programjait befogadó privát galéria, örömmel mutatja be Dévaj Gemetria című egyéni kiállítását.

Három Hét Galéria, Bartók Béla út 37, 1114 Budapest
tel: 00 36 70 866 4222, www.haromhet.hu

A kiállítás az OSAS (Nyílt Struktárák Művészeti Egyesület) társszervezésében és a Várfok Galéria hozzájárulásával valósult meg.

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok