Skip to main content
Kiállítás Várfok 2022

Kazi Roland: Oksági modellek

MEGNYITÓ:
VÁRFOK GALÉRIA
1012 Budapest, Várfok u. 11.
2022. november 10. | csütörtök | 18:00 – 20:00 között

A kiállítás 2022. november 11. és 2022. december 23. között tart nyitva, keddtől szombatig 11-18 óra között ingyenesen látogatható.

• • • • •

Kazi Roland (1987, Kiskunhalas) médiaművész 2014-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design szakán, a Várfok Galéria művészkörének egyik legfiatalabb tagja.
Sokrétű művészetében az emberi létezés alapkérdéseit vizsgálja, és azokra keresi a választ mozgó installációk, objektek, videók és fotók segítségével.

Az emberiség ösztönös vágya az, hogy megértse a létezését és minél inkább megismerje a körülötte lévő világot. A természeti népek hiedelemvilága, a vallások hitrendszere, a filozófia eszméi vagy a természettudományok elméletei az elmúlt évezredek folyamán számos elképzelést, tételt szültek és vetettek el, miközben maga a művészet is számtalan módon próbálta már formába önteni létünk nagy kérdéseit.

Kazi Rolandot kezdetben szülőföldje hiedelemvilága foglalkoztatta. A helyi közösség babonák által létrehozott saját világát ütköztette a modern kor eszközeivel. Ez a kontraszt a szubjektum és a külvilág között vezette el őt a metafizikai alapfogalmak vizsgálatához. Műveiben olyan témák kerülnek előtérbe, mint a valóságérzékelés, a végtelen, az emlékezés vagy éppen a tér és idő fogalmai.

A mostani tárlaton bemutatásra kerül két olyan műsorozat, melyet a közönség már a Műcsarnokban „Az időtlenség terei” című egyéni kiállításán láthatott. Ezekben a művekben az emberi érzékelés relativitásával, a különböző nézőpontok egyidejű létezésével kerülhetünk szemtől szembe.

Legújabb művén, az Ütközések című mozgó objektjén és az erről készült fotósorozaton Kazi az ok-okozat viszonyrendszerét és a véletlen kérdését járja körül. Az ütköző karok hatást fejtenek ki egymásra, randomnak tűnő találkozásukból egy rendszerszerű, ritmizált egység születik. Van-e véletlen, létezik-e szabad akarat, vagy már minden eleve eldöntetett? Kazi Roland kiállítása ezeket a filozófiai kérdéseket állítja fókuszba művészet és tudomány metszetében.

KIÁLLÍTOTT MŰVEK:

Kazi Roland: Relatív helyzetek egy golyó pályáján 3.
KAZI ROLAND

Relatív helyzetek egy golyó pályáján 3.
2021 - 102x84 cm
lightbox
A Várfok Galériában

december 14, 2022
Kazi Roland: Relatív helyzetek egy golyó pályáján 2.
KAZI ROLAND

Relatív helyzetek egy golyó pályáján 2.
2021 - 102x84 cm
lightbox
A Várfok Galériában

december 14, 2022
Kazi Roland: Relatív helyzetek egy golyó pályáján 1.
KAZI ROLAND

Relatív helyzetek egy golyó pályáján 1.
2021 - 102x84 cm
lightbox
magántulajdonban

december 14, 2022

ESEMÉNY GALÉRIA

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok