Skip to main content
Körkérdés

KÖRKÉRDÉS – aatoth franyo

A Várfok Galéria idén novemberben alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli. Mi volt a te legemlékezetesebb élményed a Galériával kapcsolatban, amióta a művészkörhöz tartozol?

Amikor betörtek a galériába és Károllyal egész éjszaka ügyeltünk.

A koronavírus-járvány mindannyiunk életét érintette: az egyedüllét lehet kínzó vagy elmélyülést segítő, önreflexív időszak. Hozott-e változást ez a különleges helyzet a művészetedben, alkotói folyamatodban?

Nagyon pozitívan hatott rám, végre nyugodtan tudok dolgozni.

Tegyük fel, hogy a vírus olyannyira kontrollálhatatlan, hogy az emberiség felett eluralkodott a totális káosz és fajunk a pusztulás szélére sodródott. Ekkor egy sárga overálba bújva Károly megkeresne téged, hogy épített egy bunkert a galéria alá és gyorsan ki kellene választanod egy alkotásod, amit meg tud óvni az utókor számára, melyik lenne az? Siess, nincs túl sok időnk!

Hálistennek kihalunk, ez a legjobb amit tehetünk bolygónkért. Így tehát nem lesz utókor.
A sárga overall egyébként jó ötlet.

A kulturális intézmények kényszerű bezárása miatt sok kiállítást online tettek hozzáférhetővé, bejárhatóvá. Mit gondolsz erről a tendenciáról, szerinted nyújthat hasonló élményt a képzőművészet az interneten át, mint testközelből?

Nekem testközelben van minden nap. Itt vagyok a világ legfantasztikusabb kiállításán… a természetben. A többi ennek a másolata jobban rosszabbul sikerült változatban.

Sokan még mindig idegenkednek a kortárs művészettől. Mit gondolsz, hogyan lehet szélesebb közönség számára befogadhatóbbá tenni és egyáltalán kell-e?

Szerintem, ha nem jön magától, nem kell erőltetni mert népművészet lesz.

Ha meg kellene nevezni egy művészt és alkotást, ami legnagyobb hatással volt rád, mi lenne az?

Ingadozok egy Gebei és egy Dancsák munka között, de végül is a Katz remekműre voksolnék… Új barázdát szánt a garázda, 1976. (olaj, vászon. lakkozva) jobb oldalt középen szignálva.

Mi volt az év legnagyobb olvasmányélménye?

Dr. Biedermeier Kábel Versenyben a hátránnyal – második kötet.

És az év zenei élménye?

A Thai nemzeti himnusz.

Mondj egy színt, ami mostanában foglalkoztat. Miért?

Fosszín. Miért? Aktualitás.

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok