Skip to main content
Körkérdés

KÖRKÉRDÉS – Czigány Ákos

A Várfok Galéria idén novemberben alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli. Mi volt a te legemlékezetesebb élményed a Galériával kapcsolatban, amióta a művészkörhöz tartozol?

Két zártkörű tárlatvezetés, melyeket 2016-ban Földek című önálló kiállításomhoz szerveztünk: az egyiken Száraz Zsuzsanna szakács komponált falatkái, a másikon Csillag Péter teamester teái kísérték a beszélgetést, a teljes Várfok csapat és feleségem, Néma Júlia együttműködése mellett.

A koronavírus-járvány mindannyiunk életét érintette: az egyedüllét lehet kínzó vagy elmélyülést segítő, önreflexív időszak. Hozott-e változást ez a különleges helyzet a művészetedben, alkotói folyamatodban?

Nem.

Tegyük fel, hogy a vírus olyannyira kontrollálhatatlan, hogy az emberiség felett eluralkodott a totális káosz és fajunk a pusztulás szélére sodródott. Ekkor egy sárga overálba bújva Károly megkeresne téged, hogy épített egy bunkert a galéria alá és gyorsan ki kellene választanod egy alkotásod, amit meg tud óvni az utókor számára, melyik lenne az? Siess, nincs túl sok időnk!

Zarándoklat (2015)

A kulturális intézmények kényszerű bezárása miatt sok kiállítást online tettek hozzáférhetővé, bejárhatóvá. Mit gondolsz erről a tendenciáról, szerinted nyújthat hasonló élményt a képzőművészet az interneten át, mint testközelből?

Nem.

Sokan még mindig idegenkednek a kortárs művészettől. Mit gondolsz, hogyan lehet szélesebb közönség számára befogadhatóbbá tenni és egyáltalán kell-e?

Pár mondatban megválaszolhatatlan kérdés, de ez utóbbi kétely kísérje mindennapjainkat: egyáltalán kell-e. A kortárs kultúra elitizmusa történelmi jelenség, ma talán ennek őrzése és legfeljebb marginális szélesítése lehet a dolgunk.

Ha meg kellene nevezni egy művészt és alkotást, ami legnagyobb hatással volt rád, mi lenne az?

Ismeretlen építész stúdió: pannonhalmi bazilika.

Mi volt az év legnagyobb olvasmányélménye?

Abe Kóbó: A dobozember 🙂

És az év zenei élménye?

Sweelinck: Fantázia P3 (Borbély László zongorakoncertje: In memoriam Glenn Gould, Zeneakadémia, 2020. október 6.)

Mondj egy színt, ami mostanában foglalkoztat. Miért?

Szürke. Elhelyezhetetlen hely.

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok