Skip to main content
Kiállítás Várfok 2015

Martin C. Herbst: Wunderkammer

Martin C Herbst: Wunderkammer Enteriőr 2015

A kiállítás nyitva: 2015. május 08. - 2015. június 06.
kedd-szombat 11 és 18 óra között.

• • • • •

Martin C. Herbst (1965, Salzburg /A), a Várfok Galéria osztrák művészének eddigi legnagyobb európai bemutatkozásával folytatódik a Galéria 25 éves fennállását ünneplő programsorozat.

 A galéria állandó művészköréhez 2007-ben csatlakozott Martin C. Herbst a világ számos pontján jelen levő művész, egyéni kiállításai sorra nyílnak Miamiban, Torontóban, New Yorkban, Párizsban, Düsseldorfban. Művei világszerte kiállításra kerültek presztízsértékű művészeti vásárokon (The Armory Show, New York, Scope Basel, Scope Miami, Contemporary Istanbul) és gyűjteményekben, magánmúzeumokban olyan művészek alkotásai mellett szerepelnek, mint Ai Wei Wei, Anish Kapoor és Christo.

Munkásságát majd 20 éve a különböző metálfelületeken bravúrosan megfestett arcképek határozzák meg. A portrék hűvös távolságtartása, hipnotikus szépsége és optikai játéka a XVI. századi manierista portréfestészetet idézik. A konvex és konkáv felületek torzításai mögött a művész állandó kutatása áll, újra és újra megfestve tárgyát folyamatosan átlényegíti azt, egy-egy színárnyalattal, felületi hatással a személyiség más komponensét emeli ki. Alakjai gyakorta komplex mitológiai utalásokat és művészettörténeti előképeket hordoznak.

A most nyíló Wunderkammer című tárlata összegzésnek is tekinthető, magában hordozva a megújulást is. A legújabb munkák mellett egy tág merítés lesz látható az elmúlt 13 évből. Sík festmények, gömbök, neonfénnyel kiterjesztett félgömbök, konvex és konkáv festmények, hullámzó és gyűrt képek mind felvonulnak a tárlaton az egykori wunderkammerek ritkaságaira és sokféleségére emlékeztetve. Mintha egy különleges múzeumba érkeznénk, a „ritkaságok tárháza” lépésről lépésre tárul fel előttünk, az optikai torzítások és a metál felületek életre keltik a portrékat, melyek tekintetében a néző önnön tekintetével találkozik.

 

© Martin C. Herbst, Várfok Galéria

ESEMÉNY GALÉRIA

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok