Skip to main content
Kiállítás Várfok 2015

Nádler István: Dimenziók

Nádler István: Dimenziók Enteriőr 2015

A kiállítás nyitva: 2015. október 16. - 2015. november 14..
kedd-szombat 11 és 18 óra között.

• • • • •

A Várfok Galéria mint az egyik első kortárs, magyar magángaléria, idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az egész éves ünnepi programsorozat egyik kiemelkedő eseménye, mely egyben felvezeti a Galéria 2015. november 30-án nyíló 25 éves jubileumi kiállítását, Nádler István egyéni tárlata. 1997-ben Nádler kiállításával nyitotta meg kapuit az egykori XO Galériánk, melynek 2010-ben történt továbbfejlesztésével jöhetett létre a mai, több mint 300 m2-es, nemzetközi színvonalnak megfelelő Várfok Galéria.

A 2013-ban Prima Primissima díjjal kitüntetett Nádler István (1938, Visegrád) Dimenziók című kiállításán a művész legfrissebb munkáival ismerkedhet meg a közönség.

Nádler István több mint öt évtizedes múltra visszatekintő életművét a folyamatos megújulás teszi egyedülállóan gazdaggá, melyben az új mindig szervesen kapcsolódik a már megismerthez, koherens módon illeszkedik az alkotói folyamat lényegéhez. Ez szellemi szinten a művészi alkotás ideától a megvalósulásig vezető útjának megjelenítése, formavilágát tekintve gesztus és tér duális minőségeinek kontrasztja és kiegyenlítődése.

Nádler legújabb képein az elmúlt időszakra jellemzően a spirál formaképző ereje nyilvánul meg, azonban felfokozott lendülete a tereket dimenziókká tágítja, melyek geometrikus alakzatok és erővonalak formájában keresztezik és érintik egymást. Az új térszerkezet előképei már 2011-ben megjelentek, a szubatomi részecskék téri helyzetének vizsgálata új távlatokat nyitott az életműben.

A most kiállításra kerülő munkákat dinamizmus és elemi erő hatja át, bonyolult struktúrák, energiáktól harsogó, a fekete térnek nekifeszülő, élénk színek ragadják magukkal a látogatót ismételt tanúbizonyságát adva a hazai neoavantgárd mozgalom jeles képviselőjének, az Iparterv nemzedék egykori tagjának, Nádler István kivételes művészetének.

 

A kiállítás a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös program. 

ESEMÉNY GALÉRIA

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok