Skip to main content

MEGNYITÓ:
VÁRFOK GALÉRIA
1012 Budapest, Várfok u. 11.
2023. május 25. | csütörtök | 18:30 – 20:30

A kiállítás 2023. május 26. és július 15. között tart nyitva, kedd - szombat 11 és 18 óra között látogatható.

• • • • •

„Nem mindenkinek, de Rozsda Endrének van legendája. Az első magyar szürrealista. A magyar művészettörténet nagy ismeretlenje. Breton barátja, Picassoné legjobb magyar tanítója. Rozsda, aki még látta Bartók kezét, és ez megváltoztatta az életét. Európai Iskola, Max Ernst, Párizs, párizsi emberünk.” – Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Esterházy Péter író Rozsda Endre 1999-es első Várfok Galériában rendezett kiállítását, melyet az elmúlt évtizedekben jelentős bemutatkozások követettek a Galéria szervezésében, többek között a Magyar Nemzeti Galéria vagy a párizsi Jardin Luxembourg Orangerie du Sénat kiállítóterének grandiózus retrospektív kiállításai.

A magyar származású, életének jelentős részében Párizsban élő és ott alkotó Rozsda Endre (1913, Mohács/H – 1999, Párizs/F) megkerülhetetlen szereplője a 20. századi képzőművészet történetének. Személyében a háború utáni progresszív magyar művészeti csoportosulás, az Európai Iskola egyik tagját tisztelhetjük, aki Párizsban bekerül André Breton és a szürrealisták zárt köreibe és több fontos, a szürrealizmus szellemiségét és történetét vizsgáló csoportos kiállításon vesz részt, többek között Kölnben, Münchenben vagy Párizsban. Művei számos múzeum gyűjteményét gazdagítják, melyek között ott a párizsi Centre Pompidou, a Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, a Musée des Beaux-Arts de Dijon, a római Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea di Roma, a jeruzsálemi The Israel Museum, a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, valamint a Szépművészeti Múzeum és a Ludwig Múzeum is.

Rozsda Endre születésének 110. évfordulóján a Várfok Galéria egy nagyszabású ünnepi kiállítással kíván tisztelegni a művész emléke és lenyűgözően gazdag életműve előtt. Az alkalomra Párizsból érkezik egy sokszínű műtárgyegyüttes, melyet a magyar közönség most láthat először.

A művek megidézik Rozsda kaleidoszkópszerű, teret és időt magába olvasztó, ornamentális szövetstruktúraként megjelenő, sűrű motívumokkal átszőtt festészetét, valamint hangsúlyos szerepet kapnak az absztrakt formákat figuratív részletekkel (arcok, önarcképek) ötvöző festményei is a kiállításon. A kiállítási anyag magángyűjteményekből kölcsönzött művekkel egészül ki.

ROZSDA110 Koncert és Audiovizuális installáció a Magyar Zene Házában:

A fiatal, saját festészeti útját kutató Rozsda Endre számára az egyik legfontosabb inspirációt Bartók Béla művészete jelentette, ezért a Várfok Galéria felkért négy kortárs zeneszerzőt – Balogh Mátét, Dargay Marcellt, Horváth Balázst és Tornyai Pétert – új, Rozsda művészetére reflektáló művek megírására. A darabok 2023. május 30-án csendülnek fel a Magyar Zene Házában egy beszélgetéssel egybekötött koncert keretében, valamint a hangdómban Rozsda főműve, A kékszakállú herceg vára által ihletett interaktív audiovizuális installáció valósul meg. Az alkalomra a kép ismételten visszatér Párizsból és a Várfok Galéria kiállításán lesz megtekinthető.

A kiállítás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok