Skip to main content
Hírek 2019Kapun kívül 2019

Szirtes János kiállítása a Liget Galériában

Szirtes János: Muzsikás Videók I. II. III.
Liget Galéria, Budapest
2019. október 10. – november 8.

Október 10-én nyílik galériánk művészének, Szirtes Jánosnak Muzsikás Videók I. II. III. című kiállítása a Liget Galériában! A tárlat november 8-ig tekinthető meg.

Szirtes János: Muzsikás Videók I. II. III.

A hangi sáv szerepe rendkívül fontos a performatív munkásságomban. A nyolcvanas évek elejétől zenész kollégákat is bevonok az akcióimba. Mint performer nem kacérkodok avval, hogy muzsikus szerepet vállaljak. Ennek ellenére aktív részvételem befolyásolja a hangi jelenlétet a történések során. Két megoldás közül választhatok. Első megoldásként az akciók történése olyan szituációkba sodor, hogy kényszerű hanghatásokat keltek. Második megoldás az, hogy én hozok létre hangokat, szabadon értelmezhető énekkel, vagy a környezetemben lévő objektumokkal, instrumentumokkal és ez a hangi szövet vezéreli az eseményeket. Mind a két esetben zenei munkatársak segítségével teljesül ki a performance.

A nyár folyamán három videó munkát készítettem. Mindhárom munka alapja az, hogy különböző környezetben, az ott található eszközökkel az ott fellelhető, szinte az út szélén lévő objektumok aktív felhasználásával hoztam létre alaphangokat. Ez a nyár az úton levésről szólt. Az útszélén heverő tárgyak és a növények mind, megannyi entitásként tárultak elém. Eldöntöttem, most nem élek a közismerten híres kreativitási képességeimmel. Amit találok, ami a szemem elé kerül, azzal dolgozok. Hol az útszéli törmelék, hol egy ócskapiacon áruló kínai játékbolt, hol egy fűrész volt a társam útközben. Az általam keltett hangi ritmusok eléggé esetlegesen voltak követhetőek, de pont ez volt a célom. A különböző helyszíneken felvett hangkeltő akcióimat profi zenészek követték le improvizatív módon. Életem egyik legmozgalmasabb és legfárasztóbb nyarának a gyümölcsét tárom a kiállítás látogatói elé.

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok