Skip to main content
Kiállítás Project Room 2017

Szotyory László: Kis retrospektív, nagy mániák

2017. február 3. - 2017. március 11.

• • • • •

2017. február elejétől Szotyory László festőművész (1957, Kolozsvár, Románia) Kis retrospektív, nagy mániák című kiállítását tekinthetik meg a látogatók a Várfok Project Roomban. A Munkácsy- és Palládium- díjas alkotó a Várfok Galéria művészkörének egyik legrégebbi tagja, akinek első tárlata éppen 25 évvel ezelőtt, 1992-ben került megrendezésre galériánk falai között.

Az idén januárban 60. születésnapját ünneplő Szotyory László tárlatán egy válogatást kívánunk bemutatni az elmúlt években művészetét meghatározó irányvonalakból, témákból, vagy, ahogyan a kiállítás címe is megfogalmazza: mániákból. Habár egyes témák időről időre visszatértnek Szotyory művészetében, esetében mégsem ciklusokkal, sorozatokkal van dolgunk, hanem – a szenvedélyes érzelmi kötődést is megfogalmazó – festői mániákról beszélhetünk. A pillanat varázsa, az éppen aktuális vágyakozás és hangulatok döntik el, hogy éppen mi válik Szotyorynál művészi témává, festői kérdéssé.

A lágy könnyedséggel, és visszafogott palettával, érzékletesen megformált jelenetek gyakran filmek, képek, műalkotások közvetlen hatására születnek. Az alkotó kedvelt témái közé tartozik az amerikai táj, a mozi és a járművek, száguldó autók és óriási repülők. Észak-Amerika mellett a másik kedvelt témája a festői nyugalmat árasztó Mediterraneum, a parkok, az itáliai kertek gyönyörű ciprusokkal, valamint a dzsungelek egzotikus világa. Mindemellett a szépséges, misztikus nők és az egyszerre gyönyörködtető és félelmet keltő vadállatok – farkasok, vérebek, oroszlánok – Szotyory képeinek főszereplői.

Szotyory László számára a festés érzéki örömöt jelent, műveinek legfőbb ihlető forrása a rajongás. „Azt festem meg, amit magam köré szeretnék varázsolni, azt a képzeletbeli közeget, amelyben élek, amelyben jól érzem magam.” (Szotyory László) A Várfok Project Room kis retrospektív tárlata ebbe a rejtélyes, sokszor titokzatos univerzumba igyekszik betekintést nyújtani, hogy általa mi, nézők is elmerülhessünk a festmények álomszerű világában.

KIÁLLÍTOTT MŰVEK:

Szotyory László: Indián lányok – akvarellesen festve
SZOTYORY LÁSZLÓ

Indián lányok – akvarellesen festve
2006 - 95x120 cm
olaj, vászon
magántulajdonban

szeptember 1, 2019
Szotyory László: Készülődés az ünnepre II. (Éber álom)
SZOTYORY LÁSZLÓ

Készülődés az ünnepre II. (Éber álom)
2011 - 115x90 cm
olaj, vászon
magántulajdonban

szeptember 1, 2019
Szotyory László: Út a dzsungelbe II.
SZOTYORY LÁSZLÓ

Út a dzsungelbe II.
2010 - 97x125 cm
olaj, vászon
A Várfok Galériában

szeptember 2, 2019
Szotyory László: Pálmaliget
SZOTYORY LÁSZLÓ

Pálmaliget
2002 - 80x90 cm
olaj, vászon
A Várfok Galériában

szeptember 2, 2019
Szotyory László: Magányos farkas
SZOTYORY LÁSZLÓ

A magányos farkas
2012 - 95x135 cm
olaj, vászon
magántulajdonban

szeptember 2, 2019

ESEMÉNY GALÉRIA

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok