Skip to main content
Hírek 2021Kapun kívül 2021Vásár 2021

Várfok Galéria – Art and Antique 2021

VÁRKERT BAZÁR
1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Stand: 11
2021. június 9 – 13.

Várfok Galéria örömmel tudatja Önökkel, hogy idén részt vesz az Art and Antique művészeti vásáron.
Várfok Galéria 11-es számú standjának fénypontja Françoise Gilot 100. születésnapja előtt tisztelgő gazdag válogatás. A világhírű művésznő és a budapesti Várfok Galéria közötti kapcsolat Gilot jó barátjának, a magyar származású szürrealista festőnek, Rozsda Endrének köszönhetően jött létre, akinek a művei szintén megtekinthetőek lesznek a standon.
A magyar származású, életének jelentős részét Párizsban élő és ott alkotó Rozsda Endre (1913, Mohács – 1999, Párizs) megkerülhetetlen szereplője a 20. századi művészet történetének. Személyében a háború utáni progresszív magyar művészeti csoportosulás, az Európai Iskola egyik alapító tagját tisztelhetjük, aki Párizsban bekerül André Breton és a szürrealisták zárt köreibe, és több fontos, a szürrealizmus szellemiségét és történetét vizsgáló csoportos kiállításon vesz részt, például Kölnben, Münchenben vagy Párizsban.
A két nemzetközileg is elismer festő-óriás mellett a Várfok Galéria két legfiatalabb tehetségének, Nemes Anna rendkívül érzékeny, akvarellszerű aktjai és Orr Máté legújabb, szürreális, barokkos kompozíciói is megtekinthetőek lesznek a standon.

Kiállított művészek:

Françoise GILOT (F/USA), NEMES Anna (H), ORR Máté (H), ROZSDA Endre (F/H)

GILOT 100

Françoise Gilot (1921, Neuilly-Sur-Seine, France) majd’ 80 évet átívelő festészeti munkássága diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre. Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzve magáról a „Picasso múzsája” címet és a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művészetének gyökerei a 20. századi művészet forradalmi virágkorába vezetnek vissza, ahol közvetlen kapcsolatban állt a kor olyan jeles alkotóival, mint Braque, Matisse, Juan Gris, Paul Éluard, André Breton, Aragon, Cocteau.
A 20. századi művészeti fejlődés utolsó, élő tanújának alkotásai számos vezető múzeum, így például a Metropolitan Museum of Art, New York (USA); Museum of Modern Art, New York (USA); , The Morgan Library and Museum (USA), Centre Pompidou, Paris (F); Musée d’Art Moderne, Paris (F); Musée de Tel Aviv, Tel Aviv (ISR) és elsőrangú magángyűjtemények anyagát gazdagítják.
Várfok Galéria 2000 óta számos önálló kiállítást rendezett Gilot páratlan életművéből és méltán büszke arra, hogy a művész egyedüli európai galériájának mondhatja magát, amely a mai napig személyes kapcsolatot ápol vele, valamint arra a tényre, hogy Európában itt található a művész elérhető alkotásainak legnagyobb gyűjteménye.
Várfok Galéria egy nagyszabású retrospektív-jellegű kiállítással kíván tisztelegni az alkotó előtt, mely Gilot 100. születésnapján, 2021. november 26-án fog megnyílni. A nagy jubileumi tárlathoz kapcsolódó ünnepi kiállítás-sorozat az Art & Antique vásáron ezzel a különleges Gilot kiállítással veszi kezdetét.

PANELBESZÉGETÉSEK


Orr Máté és a kortárs barokk – beszélgetés az új generációk szemszögéből

2021. 06. 12., szombat, 12 óra

Beszélgetőtársak:

Kiss Dániel, műgyűjtő

Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész

Orr Máté, festőművész

Moderátor: Serfőző Krisztina

GILOT 100 – 100 éves Françoise Gilot, Picasso egykori múzsája, a világhírű festőművész

2021. 06. 13., vasárnap, 11 óra

Beszélgetőtársak:

Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, művészettörténész

Tóth Kata, műgyűjtő

Moderátor: Serfőző Krisztina

Varfok

Author Varfok

More posts by Varfok