Skip to main content

JELENLEGI RÉSZVÉTELÜNK:

art Karlsruhe 2023

2023. május 4-7.

Az art KARLSRUHE nemzetközi művészeti vásár 20. jubileumán, több mint 200 résztvevő galéria között a Várfok Galéria egy egészen ünnepi válogatást mutat be H3/K11-es standján. E jeles alkalomra elsősorban olyan műveket válogatott, melyek mutatják a magyar és a német művészeti színtér évtizedek óta élő kapcsolatát. 

A standon kiemelten jelenik meg a magyarországi 80-as évek új festészete a galéria két kiemelkedő művészének, Mulasics Lászlónak és Szirtes Jánosnak művei révén, melyek szorosan kapcsolódnak a kor németországi művészeti eseményeihez.

Mulasics László nagyméretű festményeit ebben az időszakban az olasz transzavantgárd monumentális alakjai és színei, valamint a német vad festészet, heftige Malerie expresszivitása ihlette. A kompozíciók figurális jellege erős gesztusokban és vastag festékrétegekben oldódik fel. Az intenzív ecsetvonások fellazítják a festmények perspektíváját, és a látványt kétdimenziós, ornamentális jellegűvé változtatják.

Szirtes János a magyar kortárs művészeti színtér ikonikus alakja, festő, grafikus nemzetközi szinten elismert performer, videó- és médiaművész. 1987-ben egyik meghívott művésze volt a kortárs képzőművészeti világ egyik legnagyobb eseményének, a kasseli Documentának. Az ugyanebben az évben készült, most a vásáron kiállításra kerülő „War/saw” című festménye szervesen kapcsolódik a Documentán bemutatott performansz fő motívumához és koncepciójához.

A vásáron franyo aatoth legújabb munkái is láthatók lesznek. aatoth pályafutása szintén az 1980-as évek elején kezdődött Párizsban, ahol olyan jelentős művészek támogatták, mint Victor Vasarely és a világhírű zongoraművész, Cziffra György.

A fiatal generációt három kiváló művész képviseli: Nemes Anna rendkívül érzékeny, áttetsző aktjai, Gaál Kata egyedi kollázs- és montázsművei, valamint Orr Máté legújabb fantáziadús, szürreális kompozíciói mind bámulatos technikai megoldásokat hordoznak.

Emellett Herman Levente lírai tájai és átlényegített festői tárgyai, valamint Győrffy László művei is láthatóak lesznek. Utóbbi alkotásai szinte kivétel nélkül az emberi test biológiáját járják körül, sokszor provokatív hangnemben. Győrffy 2021-ben meghívott művész volt az „OSTRALE” drezdai biennálén, Németország harmadik legnagyobb kortárs művészeti kiállításán, amelyen idén júniusban ismét részt vesz.

A Várfok Galéria standjának fénypontja idén is az immár 101 éves Françoise Gilot műveiből álló válogatás lesz. A 20. századi művészeti fejlődés utolsó élő tanújának majd’ 80 évet átívelő festészeti munkássága diadal, életműve az utóbbi évtizedekben fokról fokra került az őt megillető helyre. Számos csatát kellett megvívnia, míg levetkőzve magáról a „Picasso múzsája” címet, a szakma világszerte elsőrangú, önálló művészként ismerte el. Művei ma már a világ legnagyobb múzeumaiban kapnak helyet, a New York-i Metropolitan Museumtól kezdve a párizsi Centre Pompidouig, valamint számos magángyűjtemény közt is szerepel. A Várfok Galéria büszke arra, hogy egyedüli európai galériaként személyes kapcsolatot ápol a művésszel és képviseli életművét.

Szeretettel várunk minden kedves látogatót a Várfok Galéria H3/K11-es standján.

Kiállított művészek:

franyo aatoth (H/F), GAÁL Kata (H), Françoise GILOT (F/USA), GYŐRFFY László (H), HERMAN Levente (H/RO), MULASICS László (H), NEMES Anna (H), ORR Máté (H), SZIRTES János (H)

ARCHÍVUM

ARCHÍVUM

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016